Flytta hit

innergard_sirius33

Fastigheter och lägenheter

Brf Sirius 33 bildades 2010 och fastigheternas byggnader är uppförda 1971. De består av två flerbostadshus där båda husen består av 7 våningar ovan mark samt två källarplan och delvis inredd vind. Totalt består dessa hus av 49 lägenheter, varav 3 hyresrätter och 17 lokaler.

Totalytan är 3 477 kvadratmeter. Antalet kommersiella lokaler har en totalyta om 2 813 kvadratmeter. Till detta finns även 76 stycken garageplatser som ligger i två plan under entréplanet.

Det finns även en stor innergård mellan fastigheterna där det under vår och sommarhalvåret finns mysiga bord och stolar för allas användande. Det finns även ett litet förråd där vi förvarar lite verktyg och en gemensam grill för alla att använda.

Fastigheten är fr.o.m. år 2016 taxerad till 142 200 tkr, fördelat på 62 200 tkr för mark och 80 000 tkr för byggnad.

Husen är fullvärdesförsäkrade i Moderna Försäkringar. Kommunen är Stockholm, Församlingen är Gustav Vasa.

Uppvärmning av föreningens hus sker via Fortums fjärrvärme.

De 49 lägenheterna i Sirius 33 varierar i storlek och yta. I det två husen finns det lägenheter från 1:or till +5:or.

Odenplan idag

Odenplan är ett torg i Vasastan som ligger mitt i Stockholms innerstad. Det är en knutpunkt för lokaltrafik som begränsas av Upplandsgatan, Odengatan och Karlbergsvägen.

Områdets utbud av shopping, kultur, kommunikationer samt även närhet till grönområden gör Odenplan oslagbart. Det finns ypperliga kommunikationer med tunnelbana samt pendeltåg med start 10 juli 2017 och en mängd bussar vid Odenplan som tar dig runt hela innerstan. Sen finns närheten till bland annat Vasaparken som erbjuder söndagspromenader, jogging, tennis, picknick, minigolf och möjlighet att vintertid åka skridskor. Och tänk att ta en fika en vacker sommardag medans du tittar på lite fotboll eller danskurser eller tittar på barnen när de leker i lekparken.
Du kan även njuta av Vasastans enorma utbud av restauranger, caféer, småbutiker samt mataffärer. De bästa variationerna och alternativen som önskas finns. Allt från en enklare luncher till trevliga och fantastiska kvällsmiddagar.

Historia

Trakten kring Odenplan var länge rena bondvischan, en lantlig trakt med tobaksodlingar, små stugor och trädgårdstäppor. Söder om Karlbergsvägen, bort mot Vasaparken, låg en stor botanisk trädgård. Den hade anlagts 1759 av PeterJonas Bergius, läkare och lärjunge till Linné. Trädgården fick namnet Bergielund. Där fanns förutom blommor en stor mängd svenska fruktträd – bara antalet äppelträd uppgick till 425 stycken. Bergianska trädgården flyttades ut till Frescati 1885. Ännu idag finns en synlig rest av den och höga hyreshus i väldiga kvarter med spröda namn som Gullvivan, Blåklinten och Resedan, ett minne av Bergianska trädgården.

I kvarteret Syrenen byggdes Gustav Vasa kyrka, ritad av Agi Lindegren och invigd år 1906. Med sina 1 500 sittplatser blev den Stockholms största församlingskyrka. Under kyrkan ligger landets första kolumbarium från 1924 som med plats för 35 000 askurnor är en av Europas största i sitt slag. och längs Karlbergsvägen växte det lindar som gav det hela en idyllisk karaktär. Norrtullsgatan fick sitt namn 1885. Dess almallé stod kvar till 1904 då elektrifieringen av spårvägsnätet skedde.

Odenplan däremot fick formellt sitt namn först 1921 då det hävdades att det var ett ”redan brukligt namn”. Så sent som 1940, när drätselnämnden diskuterade tunnelbanans utbyggnad, betraktades Odenplanstrakten som en utkant av staden. Flera ledamöter ansåg att linjen borde gå direkt från Fridhemsplan till Norra Bantorget och inte ta en ”tidsödande omväg” genom Vasastan. När beslutet om den slutgiltiga bansträckningen kom var Odenplan ändå med. Tunnelbanestationen invigdes 1952.

Utdrag från bok om våra fastigheter i Sirius 33:

Upplandsgatan 49, Västmannagatan 52
Bostads- och kontorsfastighet, inventerad 1975. Byggnadsår 1963-74, arkitekt B Alfreds & G Larsén Arkitektkontor AB, byggherre och byggmästare R Gustafsson.

Gathus (hus I o II – de är i princip identiska), 7 vån. Gatufasader: beklädnad av gråvit Gotlandskalksten med svagt ytmönster ovan bv av mörkgrå skiffer. Burspråk, franska fönster med enkla smidesräcken (jfr Sirius 31 o 34). Gårdsfasader: ljusgrå sprutputs, balkonger. Svarta plåttak.

Entré (52): golv av grå och vit marmor, på väggarna vit polerad marmor. Trapphusets väggar är klädda med bruna konststensplåttor.
Lägenheter ej besökta.
Lägenhetsstorlekar 1974: under gården och i bv kontors- och samlingslokaler, i övrigt lgh om 1-5 rok.

Gård: underbyggd. Konststensplåttor, plantering i 1ådor.

historia1

historia2